Home.
Fritzel pdf.
Antennemast.
Shack.
Modificaties.
Fritzel traps.
Pa7es.
Bouw vakwerkmast.
Contact.

FRITZEL SPOELEN, TRAPS WIKKELINGEN, JAARTALLEN, MONTAGE EN DEMONTAGE

In veel nieuwsgroepen zie ik met grote regelmaat vragen over Fritzel traps. In onderstaande informatie kan je zo'n beetje alles vinden wat van belang kan zijn. Doe er dus je voordeel mee zou ik zeggen.

1.
INHOUDSOPGAVE
2. Reiniging en controle van FRITZEL® - Spoelen/Traps
3. Montage van FRITZEL® - Spoelen/Traps
4. Bouwjaar vaststellen FRITZEL® - Beams
5. Identificatie van FRITZEL® - Spoelen/Traps
 

2. Reiniging en controle van FRITZEL® - Spoelen en Traps

1. Voor het openen en losmaken van de onderdelen is het raadzaam om zogenaamde merken te zetten met bijvoorbeeld een watervaste stift. Op deze manier weet je altijd hoe hij weer in elkaar gezet moet worden. ( tip, gebruik een stift waarmee je cd’s kunt beschrijven, deze zijn vaak minder grof dan een zogenaamde merkstift.) Ook is het belangrijk om aan te geven welke kant van de trap richting boom staat, en welke richting uiteinde van het element. Markeer dit ook op de kunststof delen in de aluminium behuizing. Zo voorkom je dat je de traps verkeerdom monteert in de alu behuizing. Bij antennes vanaf 2003 is het eenvoudig te zien welke kant naar bbinnen moet staan, en welke kant naar buiten, aangezien sinds die tijd de buitenste trap voorzien is van insnijdingen ( voor de slangklemmen )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Als je de traps wilt reinigen en dus open wil maken, is het raadzaam de kunststof delen in lauw water te leggen, en hier even in laten weken. Pas op met te heet water. De zwarte doppen zijn soms al jaren oud, en daardoor bros geworden. Verwarmen met een föhn is ook een goede optie, op die manier komen de wikkelingen niet in aanraking met water. Als je de doppen toch gaat vervangen kan je de ook lossnijden.

3. De beide M5 x 12mm boutjes verwijderen en heel voorzichtig de trap uit de behuizing halen. Niet wrikken want dan is de kans zeer groot dat de trap in stukken uit de behuizing komt.

4. Om niet de kluts kwijt te raken is het verstandig de traps 1 voor 1 te verwijderen en te reinigen.

5. Met schone doeken de aluminium behuizing reinigen. Wanneer je het aluminium draad wil reinigen, die dit dan met een grove staalborstel. Niet met een brillodoekje. De kans is dan namelijk zeer groot dat er ijzerresten tussen de wikkelingen komen, met vervelende gevolgen. Let op met wat je doet, doe het met beleid. Nog beter is om het alu draad af te wikkelen en geheel te reinigen. Verstandig is het om hierbij duidelijke aantekeningen te maken op de traps. Foto’s maken is ook een goede manier. Er zijn amateurs die wild zijn van het aflakken van spullen, onder het mom van: er komt dan geen vuil meer op. Dit moet je niet doen op de wikkelingen!

6. De contactpunten tussen alu draad en de alu behuizing verdienen extra aandacht. Wanneer dit alles goed schoon is, kan je de boel weer monteren

7. De kunststof doppen weer bevestigen ( zie afb.2 montage van de doppen )

8. De traps zijn moeilijk na te meten met bijvoorbeeld een grid-dipper. Hofi kan kosteloos uw traps meten het enige dat u betaald zijn de verzendkosten. Een goede service lijkt me.

 

3. Montage van FRITZEL® - Beschermdoppen

1. Kapotte doppen met een mes stuk snijden en verwijderen.

2. De Aluminium behuizing (40 / 50 mm) en de aluminium geleider (16 / 20 mm) reinigen.

3. De doppen niet aanbrengen als het koud is, voorkeur voor kamertemperatuur. De doppen 10 minuten in warm water leggen werkt zeer goed. Geen kokend water gebruiken, anders vervormen de doppen. Uiteraard kan je hier ook de föhn weer gebruiken.

4. Houd de temperatuur in de gaten en gebruik desnoods handschoenen.


4. Bouwjaar vaststellen van FRITZEL® - Beams

Bij het bestellen van onderdelen is het bouwjaar erg belangrijk. Bij Fritzel beams welke voor 1977 gemaakt zijn hebben de director, reflector maar ook de straler traps van gelijke diameter ( 40mm ) Na 1977 zijn de traps van de straler dikker uitgevoerd ( 50mm)

Voor 1983 werden de baluns van de serie 70 ( 150w.cw)direct in de straler elementen gemonteerd.
Na 1983 zijn de serie 70 baluns en de AMA ( 750w/cw ) en de COM ( 1500w/cw) baluns geleverd met een speciale boombevestiging.

Voor 2003 werden de elementen en traps met RvS parkers ( 3,9x13mm )in elkaar bevestigt.

Na 2003 is Fritzel overgegaan op het gebruik van slangklemmen, en zijn de elementdelen ingezaagd.

5. Identificeren  van FRITZEL® - Spoelen/Traps

De volgende gegevens gelden voor antennes
na 1977.
Als
spoel binnen wordt bij een beam de spoel bedoeld welke het dichtste richting de boom gemonteerd wordt.

Bij een vertical (GPA)wordt de onderste spoel binnen genoemd

 

Bron Hofi