Home.
Fritzel pdf.
Antennemast.
Shack.
Modificaties.
Fritzel traps.
Pa7es.
Bouw vakwerkmast.
Contact.

Bouw van DK7ZB antennes

 

 

Ik vindt het erg leuk om mijn eigen antennes te bouwen. Met name voor 2,4 en 6 meter. Het ontwerp van deze antennes is volgens het DK7ZB principe. Hier is genoeg over te vinden op de website van DK7ZB  Voor een optimaal rendement is gekozen voor een 28 Ohm dipool die middels een aanpassing (match of balun) zorgt voor de juiste verhouding. De antennes zijn goed zelf te bouwen en werken zeer goed. De eerste antenne die ik maakte was een 10 elements longyagi voor 144Mhz met een boom van 6.0mtr. Deze antenne heeft enkele jaren prima gewerkt totdat ik het idee kreeg dat ik e.e.a. mistte in ontvangst. Deze antenne was behoorlijk zwaar uitgevoerd en aangezien de antenne bovenin de mast stond ving deze veel wind. Ik wilde dezelfde antenne bouwen maar in een lichtere versie. Toen ik de antenne naar beneden haalde snapte ik waarom ik sommige station niet kom horen. Slechte contacten en corrosie hadden ervoor gezorgd dat er een behoorlijke demping in de antenne optrad. Op deze punten heb ik de antenne verbeterd en nu staat er een goed werkende variant in de mast. Onderstaand een fotoreportage van de bouw van de eerste DK7ZB antenne. Wellicht kun je er iets mee. Ook zal je dingen zien die je inderdaad anders moet aanpakken. All doende leert men.

Om vocht problemen te voorkomen heb ik de binnenzijde van het dipoolkastje ingespoten met plasti dip. Ideaal spul om dingen waterdicht te maken. De nieuwe  balun is ook voorzien van coax die meer vermogen kan verwerken.

Toen ik mijn F licentie behaalde in 2013 wilde ik ook graag uitkomen op 4 en 6 mtr. Op internet zijn diverse combi-antennes te vinden. Ik heb de antenne van YU7EF  na gebouwd. Zie voor meer combi yagi’s: de website van Uffe PA5DD. Omdat ik voor 70Mhz een andere set gebruik dan voor 50Mhz ben ik later in 2013 afgestapt van het combiprincipe. De antenne werkt overigens wel goed.

Onderstaand wat plaatjes van de bouw van een 13 elements 70cm yagi. (alleen foto’s van de dipool)

Hier de bouw van een 5 elements yagi voor 70Mhz. Inmiddels gebruik ik een 6 elements yagi voor 70Mhz.

Mocht je vragen hebben over de bouw, kan je altijd contact met mij opnemen.